Алкохолът и жената

Определена доза алкохол влияе различно върху женския и мъжкия организъм. Телесното тегло на жените обикновено е по-малко от мъжкото, затова конкретна доза алкохол е по-вредна за женския организъм в сравнение с мъжкия. Всички процеси в женскот

2010-07-06 00:46:20
Алкохолът и жената
Определена доза алкохол влияе различно върху женския и мъжкия организъм. Телесното тегло на жените обикновено е по-малко от мъжкото, затова конкретна доза алкохол е по-вредна за женския организъм в сравнение с мъжкия.

Всички процеси в женското тяло са подчинени на хормоналния цикъл, който също се влияе от алкохола. В големи дози, той има влияние върху надбъбречните жлези, които започват да произвеждат мъжки хормони. Това води до натрупването им в огранизма на жената и промяна в лицето, което придобива по-грубоват вид. Гласът става по-нисък, по-дрезгав. За жените, които прекаляват с алкохола, климактериума започва много по-рано, от тези, които го избягват.

Лицето губи хубавата си форма и цвят, то често е подуто сутрин. След редовни запои кожата няма свеж вид, увеличава се притокът на кръв - на пръв поглед се забелязва  зачервяване. Дехидратацията предизвиква тъмни кръгове под очите и смущения в черня дроб, което прави  кожата жълтеникава.

Под въздействието на мъжките хормони, мазнините се преразпределят  и вместо да се подчертаят женските извивки на бедрата, мазнините се отлагат по мъжкия модел - на талията. След години редовно консумиране на алкохол, жената вече има бирено коремче.

Вените постепенно губят еластичността си, провокират се сърдечно-съдови проблеми, неприятни болезнени усещания в краката, изтъняване на косата, чупливи нокти и постоянна умора.

Алкохолът пречи на бъдещото майчинство. Злоупотребата  с твърдите напитки често води до безплодие, защото алкохолът предизвиква  отлагане на мастна тъкан по яйчниците и проблеми с овулацията.

Алкохолът променя и ендометриума /вътрешния слой на матката/, което пречи на нормалното развитие на плода и може да предизвика спонтанен  аборт.  Най-сериозна вреда върху плода има алкохолът изпит през първите три месеца от бременността, когато става формирането на основните органи и тъкани. Алкохолният синдром  може да предизвика  проблеми с умственото и физическо развитие на плода, може да се наруши работата на сърцето и нервната система.  Има и опасност от преждевременно раждане.

Така че, жени, момичета, забравете за чашката!     
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия